Een wilde tuin is een tuin waar "wilde" dieren, zoals vogels, bijen, kikkers, muizen, konijnen, fretten, mollen en egels zich thuisvoelen. Misschien zelfs eekhoorns... In sommige gebieden hebben ze ook hertjes, wilde katten, dassen en vossen in de tuin.
Via deze pagina kun je diverse websites vinden met overeenkomstige en aanvullende informatie.
Een wilde tuin is beslist een gifvrije ekologische tuin, maar omgekeerd is dat niet noodzakelijk.
Er zijn ook mensen die hun tuin laten verwilderen en dat een wilde tuin noemen. Dat is natuurlijk prima, want ook daarmee trek je dieren aan. Dit is wel de ultieme onderhoudsvrije tuin. Maar de actieve tuinliefhebber wil niet alleen genieten van dieren, maar ook van mooie planten en bloemen.
Degenen met een kleinere tuin, bijvoorbeeld bij een eengezinswoning/rijtjeshuis, willen ook wel dieren, maar ze willen ook tuinieren.
Ze willen dat wel diervriendelijk doen.
Over diervriendelijkheid gesproken, ik las op internet diverse krasse maatregelen die mensen voorstellen om katten uit hun tuin te weren. Zoals de kat vangen en naar een dierenasiel brengen, of besproeien met mest e.d. Vooral de vogelliefhebbers zijn daar nogal fel in. Er zijn diervriendelijker manieren om hiermee om te gaan. Wanneer je de katten van de buren niet in je tuin wenst kun je koffiedik tussen de planten strooien. Katten hebben daar een hekel aan. Ik las over een wat duurdere oplossing: een bewegingsmelder gekoppeld aan een tuinsproeier (die een paar seconden water sproeit als een bloemenspuit). Dat zal wel een beproefd middel zijn tegen katten, want de meeste houden er niet van en na verloop van tijd blijven ze daar wel van weg.
Velen in mijn buurt genieten mee van de leuke vogels en ander wildlife die aangetrokken worden door mijn wilde tuin. Roodborstjes, koolmezen, staartmezen, kuifmezen, winterkoninkjes, vinken, duiven, vlaamse gaaien, mussen en merels kan ik bemakkelijk thuisbrengen. Maar soms duikt er een vogel op die ik niet kan plaatsen. Zoals deze, die volgens mij op de bramsijs in mijn vogelboek lijkt:
Of dit vogeltje, dat maar een heel klein beetje groter is dan een winterkoninkje. Hij lijkt op de foto van de Europese kanarie.
Er zat zelfs regelmatig een enorme vogel in mijn tuin die gewoon op een meter afstand naar me ging zitten kijken. Dat was een bijzondere belevenis!
Iemand zei dat het een sperwer is. Hier kun je hem zien:
 
Het is natuurlijk minder gemakkelijk wilde dieren aan te trekken in een kleine tuin, vooral in de stad. Daarom ontvang ik graag informatie van mensen die daar ervaring mee hebben, liefst met foto's.
Binnenkort ook meer foto's van de zeer gewaardeerde bezoekers in mijn tuin, die heel graag voor me poseren. Kikkers, een vogeltje en een muisje die gezellig samen smullen, reigers en zwanen.
Een paar meeuwen op een brug in mijn straat demonstreerden dit heel goed. Ze zijn gefotografeerd door mijn dochter, Yvonne Liew-On, tijdens een wandeling langs de gracht. Ze vlogen ons achterna en streken op elke brug heel mooi neer. Meeuwen vinden haar heel leuk sinds ze een gewonde meeuw in Rotterdam heeft gered (zie de tweede foto).
wat is spiritueel tuinieren? op de zustersite www.absolute1.net met gratis spirituele ebooks
de bezielde spirituele tuin van mijn innerlijk kind
de wilde tuin deze pagina
de evolutie van mijn tuin
meer zustersites:
www.cursusinwonderen.nl over "Een cursus in wonderen"
www.trans4mator.nl over energetische technieken waarmee je blokkades in je energie-systeem en zelfsabotage kunt elimineren.
|
Links
ekologische tuin
over mooie insecten in de tuin
Bij groeninfo.com vertellen ze ook wat kikkers in je tuin te zoeken hebben als je geen vijver hebt.
De vakgroep natuurrijke omgeving, een netwerk van professionals.
Ze hebben een voorbeeldtuin in de tuinen van Appeltern.
Ze werken met duurzame materialen in de WildeWeeldeWereld, onder andere:
- duurzaam hout zoals Europees hardhout van kastanje en robinia voor de brug en de compostbanken
-hergebruik van grondstoffen zoals puin en bouwafval
-vijverfolie van HPDE in plaats van het slecht afbreekbare PVC
-organische mest in plaats van kunstmest
-ecologisch plantmateriaal dat past bij de groeiplek
-geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest.
de Vlinderstichting geeft heel veel informatie over vlinders en libellen
Bij de Vogelbescherming kom je ook veel te weten.
hier is een blog met tips van Hans Carlier om bouwsels te maken voor dieren in je tuin
alles over dassen in Nederland.
De aaibaarheid van dassen schijnt nogal tegen te vallen.
|
|